Coșul tău

🚌Revenim pe 7 mai cu livrarea comenzilor!

Ursitoarele – femeile din mitologia românească ce-ți ursesc firul vieții

Credința din popor, așa cum a fost lăsată din generație în generație, este că noi nu ne croim drumul prin viață după cum ne e placul, ci că el ne-a fost scris deja încă de dinainte de a ne naște. De aici și discuția atât de fascinantă și interesantă despre Ursitoare, aceste personaje mitice feminine care știu dinainte tot ce vei face pe parcursul vieții tale.

Despre destin și predestinare

Evident, o parte din această credință a pornit de la influențele religioase. Totuși, religiile nu sunt singurele care au adus ideea de predestinare în viața omului. Dacă răsfoiești marea carte a mitologiei românești, o să vezi deseori cuvinte precum destin, predestinare, sau ursire. 

Te întrebi de ce și foarte bine că o faci. E mai ușor pentru oameni să știe că alegerile lor o să-i ducă în punctul în care sunt predestinați să ajungă. Știi cum e când se întâmplă ceva rău și toată lumea zice “o să fie bine în final” sau “totul se întâmplă cu un scop”?

Mai mult, în fața deznădejdilor, bătrânii tind să spună: Dacă așa mi-a fost dat, ce să și fac. Alte variante ar mai fi: așa mi-a fost scris, așa a dat Dumnezeu sau așa mi-a fost ursit.  

Găsim ideea predestinării și în basmele noastre. Cu eroi cărora le-a fost scris să facă anumite lucruri. Cu cai năzdrăvani care așteptau un anumit personaj pentru a-și dezlănțui puterile magice sau cu prințese cărora le-au fost ursiți prinții cu care să se mărite. Deși le trecem cu vederea, aceste elemente duc, de fapt, către nimicnicia omului. Noi nu ne putem compara cu ființe mitologice care au mult mai multă putere decât noi. 

Ursitul este un dat, văzut ca un înscris sacru de la care omul nu se poate abate în momentele importante ale vieții, precum momentul în care o să moară sau cu cine alege să-și împartă veacul. 

Tocmai o astfel de ființă avem astăzi în vizor. E vorba de 3 femei care vin să-ți ursească viața încă de când te-ai născut, exact ca pe un fir de ață. 

Ursitoarele - femeile din mitologia românescă ce îți ursesc firul vieții
Cel mai nou model al nostru, Ursitoarele

Cine sau ce sunt Ursitoarele?

Acestea sunt reprezentări mitice feminine despre care se crede că ursesc copiii la naștere. 

Nu sunt deloc zânele cu baghetă pe care le mai vedem la petrecerile copiilor. Ursitoarele noastre mitologice sunt văzute ca niște zâne ce exprimă ideea de destin și care au rămas cu noi în limba vorbită, de unde și zicala așa mi-a fost ursit sau ți-ai găsit ursitul. 

Poporul român este singurul popor neolatin care nu a derivat numele zeităților destinului de la Moirile grecești, Fatele romane sau Norsele vechilor germani. 

De unde au apărut și unde locuiesc Ursitoarele?

Nu se știe sigur dacă ele au fost aici de la începutul lumii sau dacă au luat naștere mai târziu. Una dintre legende ne spune că Alexandru Machedon a luat apă vie de la izvorul din care se scălda Regele Ioan. Apa i-ar fi fost turnată de trei servitoare, care au băut și ele din ea, chiar dacă nu aveau voie. De atunci, ele sunt veșnic tinere și au fost puse să ursească viața oamenilor. Se spune că ar trăi într-un palat, în care există o sală imensă, plină cu mii și milioane de candele ce lucesc ca stelele de pe cerul nopții. 

Evident, fiecare candelă reprezintă sufletul unui om. Imediat cum se naște un copil, se toarnă untdelemn într-o candelă, atât de mult pe cât de lungă îi va fi viața. Când cineva moare, candela se stinge. Ne putem imagina jocul de lumini din acea sală. 

Alții spun că Ursitoarele ar sta în cer sau în păduri:

 în locuri curate 

de picior neumblate

cu flori semănate

și de păsări cântate 

Cum arată Ursitoarele?

Legenda ne spune că Ursitoarele sunt întotdeauna 3. Pot fi văzute și auzite numai în vis și pot fi ori fecioare curate ori surori. Întotdeauna au chip femeiesc și unele legende spun că au vârste diferite. 

Unii spun că numele lor sunt sacre și profane și că nu pot fi pronunțate de oameni, așa că au venit cu variante care să fie ușoare pentru mintea umană:

  1. Torcătoarea – este cea mai bătrână dintre ele și are mereu în mână un fus și o furcă 
  2. Soarta – este cea mijlocie, care prezice destinul pruncului și toarce firul vieții
  3. Moartea – este cea mai mică și are mereu o foarfecă cu care taie firul tors în punctul în care persoana căreia i se ursește o să ajungă la capătul vieții. 

O altă variantă a poveștii este că de fapt acest fir le este dat Ursitoarelor de Dumenzeu, iar ele trebuie să meargă să-l ducă pe pământ și să așeze pe el toate întâmplările prin care omul va trece și de la care nu se poate abate cu niciun chip. 

Cel mai nou model al nostru, Ursitoarele

Care este ritualul Ursitoarelor? 

În a treia noapte de la nașterea unui copil, casa trebuie pregătită pentru primirea Ursitoarelor. 

Obiceiul spune că geamul trebuie lăsat crăpat, ca ele să poată intra și că pe masă ar trebui să se pună de mâncat și de băut, pentru a le îmbuna pe spirite și pentru a fi mai blânde cu ursitul. Unii spun că e bine să pui chiar și lână pe masă, pentru ca firul pe care ele îl torc să fie cât mai lung. 

Se spune că Ursitoarele torc viața omului și după cum le este starea sufletească. Dacă ele vin mânioase, nu pot fi împăcate, orice li s-ar pune pe masă. Se spune că e bine să nu lași câinii dezlegați în noaptea în care ele trebuie să vină. Ele hotărăsc bogăție, sărăcie, alesul sau aleasa și chiar și moartea. 

Înainte de zilele noastre, moașa era cea care se ocupa de venirea copiilor pe lume. În a treia noapte ea știa că trebuie să îmbălsămeze copilul, ca să miroasă frumos, că trebuie să deretice prin casă și să pună de mâncare pe masă. 

Dincolo de mâncare, pe masă se pot pune și obiecte cu valoare simbolică: fierul plugului în satele de agricultori, fluierul în satele de păstori, caietul și condeiul ca să învețe copilul carte și tot așa. 

Ursitoarele vin la miezul nopții, după ce a cântat cocoșul ca să purifice aerul și ca să trimită duhurile rele. Ele intră pe geamul lăsat crăpat și ursesc cântând sau strigând. După aceea, se ospătează cu ce era pe masă și fug la următorul copil.

Este posibil ca moașa sau mama să viseze în acea noapte Ursitoarele sau ce i-a fost ursit copilului. 

Nimeni nu trebuie să fie treaz ca să audă ce spun Ursitoarele. Cei ce au încercat au avut o soartă năpraznică. Nimeni nu poate schimba soarta ce le-a fost hărăzită de ele și nimeni nu trebuie să știe soarta altuia. 

Așadar, în a treia noapte de la nașterea ta, Ursitoarele au fost să-ți toarcă firul vieții. Cu bune, cu rele, cu oameni, cu întâmplări. 

Cel mai nou model al nostru, Ursitoarele
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare Gratuită

La comenzile de peste 200 lei

30 de zile drept de retur

Fericit sau banii înapoi garantat

Articole 100% Românești

De la etichetă până la creativitate

100% Plăți Securizate

Cumparără fără griji